Škola Prapořiště

Prapořiště 100, 345 06

Sváteční slovo
10.01.10 - Česká sportovní inspekce...
Tak, a dlouho očekávané se stalo skutečností. Konečně i ve sportu bude jasno, který klub je dobrý a který je horší. Možná se zdálo, že toto je zřejmé dle sportovních výsledků toho kterého klubu – ale konečně jsme se dočkali i objektivnějšího hodnocení – a to po zavedení České sportovní inspekce. Úkolem této instituce bude hodnotit, posuzovat a dokumentovat. A samozřejmě také – zaměstnávat lidi... Jakým to bude přínosem – si dovolím ukázat na příkladu jednoho nejmenovaného hokejového oddílu.
Po ledě se prohánějí hráči, trénují, hrají zápasy, vyhrávají, prohrávají, sbírají body – a dle nich oddíl je v tabulce výše či níže... Hráči se snaží, někdo více, někdo méně, pracují na sobě, občas přemýšlí o hře – která je baví a kterou mají rádi... Toto pod vedením trenéra – který má svoji práci také rád, těší ho zlepšování jeho svěřenců, vymýšlí – co předělat v tréninku, čemu se věnovat více, jak na to – aby svěřenci měli dobrý pocit nejen ze hry, ale i z vítězství. Anebo – aby i z porážek si něco dokázali vzít. Lidé navštěvují zápasy tohoto oddílu rádi, baví se hrou, diskutují o přestávkách, sledují své oblíbené hráče... Radují se s nimi z každého gólu, ale dokáží i pochválit své hráče, kteří ač nevyhráli, se snažili ... A čím lepší hokej, tím vyšší návštěvy.
Zdá se to být samozřejmé, logické. Ovšem – z pohledu České sportovní inspekce to bude trochu jiné. Především – nebudou rozhodovat výsledky na ledě, atmosféra na stadiónu, postavení oddílu v tabulce... Kluby budou nyní hodnoceny především podle zápisů, které si vedou, podle svých plánů, které si napsali na papír, podle vybavení svých šaten, podle kritérií, které sice nebudou v duchu selského rozumu, ale o to učeněji se budou tvářit – obalená do tajuplných slov cizího původu... a hlavně dle toho, zda je vše v souladu s vyhláškami, který tento nový orgán bude postupně vydávat. Tak například – pokud se ještě někdy na některém stadionu objeví na dveřích nápis – šatna hostů, bude proti oddílu, který toto nepochopí - nekompromisně postupováno. Dle platné vyhlášky je totiž šatna název přežitý – a měl být dávno nahrazen nápisem – převlékárna hostů... Samotná hra, dění na ledě a výsledky klubu pak nebudou předmětem zkoumání. Tato inspekce dokonce nebude zkoumat klub v jeho působišti – vše se vyřeší na dálku, na základě zaslaných papírových podkladů, které budou podrobeny důkladnému průzkumu. Celé je to moderní, až revoluční,...a jistě tento ozdravný proces, o kterém mnohé generace si mohly nechat jen zdát, přispěje ke zlepšení úrovně sportu v naší zemi.
Myslíte si, že toto je zbytečné ? Že pokud hokej v daném oddílu nebude stát za nic, že budou prázdná hlediště, že když nebudou výsledky, hráči odejdou do jiných týmů, že rodič raději dá své dítě do přípravky tam, kde je předpoklad, že jeho potomek bude dobře veden, kde je to ověřené, kde z něho vyroste dobrý sportovec ? Že trenér neúspěšného mužstva bude odvolán na základě výsledků a toho, co se děje a neděje na ledě ? Myslíte si to ? No, já si to myslím také... Wink
Avšak – dosadíte-li si za hráče - žáky, za trenéry - učitele, za plná či prázdná hlediště - zájem nebo nezájem rodičů a za sportovní oddíl – školu, pak se, bohužel, ocitáte v realitě... Zbývá vám jen – dosadit si za Českou sportovní inspekci ... Undecided J. Dobiáš

Sváteční slovo

n_163.jpg
n_96.jpg
n_350.jpg
n_430.jpg
n(24).jpg
n_215.jpg
n_443.jpg