Škola Prapořiště

Prapořiště 100, 345 06

NOVINY
06.12.14 - Značení alergenů v jídelním lístku
Od 13. 12. 2014 nám vzniká povinnost označovat v jídelním lístku alergeny, které daný pokrm obsahuje. Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., § 8 odstavec 10:
  1) Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)
  2) Korýši a výrobky z nich
  3) Vejce a výrobky z nich
  4) Ryby a výrobky z nich
  5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7) Mléko a výrobky z něj
  8) Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)
  9) Celer a výrobky z něj
10) Hořčice a výrobky z ní
11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12) Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)
13) Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14) Měkkýši a výrobky z nich

ZPŮSOB ZNAČENÍ ALERGENŮ V NAŠÍ JÍDELNĚ
A – číslo alergenu dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahuje
př.: polévka Zeleninová s kapáním, A - 1, 3, 9
(Toto značení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina podávána, jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku, např. celerová polévka.)
V blízkosti jídelního lístku bude vyvěšen SEZNAM ALERGENŮ s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek.

U P O Z O R N Ě N Í
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou a má pouze funkci informační jako každý výrobce potravin a pokrmů. Není možné se při výrobě velkého počtu jídel věnovat strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě. Tuto skutečnost si musí každý strávník (rodič dítěte) uhlídat sám.

SPECIFIKACE ALERGENŮ
Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní. Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Alergická reakce: Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití. Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku. Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.
Intolerance – averze: Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpu. Nejedná se o alergickou reakci. Prahové hodnoty: Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.
Běžné potravinové alergeny: Alergii mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.

n(01).jpgn(03).jpgn(05).jpgn(06).jpgn(07).jpgn(08).jpgn(09).jpgn(10).jpgn(11).jpgn(12).jpgn(13).JPGn(14).jpgn(15).jpgn(16).jpgn(17).jpgn(18).JPGn(19).JPGn(20).JPGn(21).jpgn(22).jpgn(23).JPGn(25).jpgn(26).jpgn(27).jpgn17c.jpgn97.jpgn_05.jpgn_100.jpgn_101.jpgn_102.jpgn_103.jpgn_104.jpgn_105.jpgn_107.jpgn_108.jpgn_109.jpgn_110.jpgn_111.JPGn_112.jpgn_113.jpgn_114.jpgn_115.JPGn_116.JPGn_117.jpgn_11b.jpgn_11c.jpgn_12.jpgn_121.jpgn_122.jpgn_123.jpgn_124.jpgn_125.jpgn_126.JPGn_127.JPGn_128.JPGn_129.jpgn_13.jpgn_130.jpgn_132.jpgn_133.jpgn_134.jpgn_135.jpgn_136.jpgn_139.jpgn_14.jpgn_140.jpgn_141.jpgn_142.jpgn_143.jpgn_144.jpgn_145.jpgn_147.JPGn_150.jpgn_151.jpgn_153.jpgn_154.jpgn_155.jpgn_156.jpgn_158.jpgn_159.jpgn_16.jpgn_160.jpgn_162.jpgn_163.jpgn_166.jpgn_167.jpgn_168.jpgn_17.jpgn_17d.jpgn_17f.jpgn_18.JPGn_18e.jpgn_18g.jpgn_190.jpgn_19b.JPGn_20.JPGn_200.jpgn_20b.jpgn_20ba.jpgn_21.jpgn_22.JPGn_23.jpgn_24.jpgn_24b.jpgn_28.jpgn_29.JPGn_30.jpgn_31.JPGn_32.jpgn_33.jpgn_34.jpgn_35.jpgn_36.jpgn_37.jpgn_38.jpgn_39.jpgn_40.JPGn_41.JPGn_42.jpgn_43.JPGn_44.jpgn_45.jpgn_46.JPGn_47.jpgn_48.JPGn_49.jpgn_50.jpgn_51.jpgn_52.jpgn_53.jpgn_54.jpgn_55.jpgn_56.jpgn_57.jpgn_58.jpgn_59.jpgn_60.jpgn_61.jpgn_62.JPGn_63.jpgn_64.jpgn_65.jpgn_66.jpgn_69.jpgn_70.jpgn_71.jpgn_72.jpgn_74.jpgn_75.jpgn_76.jpgn_77.jpgn_78.jpgn_79.jpgn_82.jpgn_83.jpgn_85.jpgn_88.jpgn_89.jpgn_90.jpgn_91.jpgn_92.jpgn_93.jpgn_94.jpgn_95.jpgn_96.jpgn_98.jpg